Ψηφιδωτά

Ελληνικός πολιτισμός

Αρχαία Ελληνικά Πινάκια
Αρχαίο Ελληνικό Πινάκιο αποκαλούμε το σκεύος που κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν για το φαγητό αλλά παρουσιάζει διάφορα σχήματα και χρήσεις . Το πινάκιο είναι πιάτο η αρχαίο Ελληνικό κύπελλο που στην βάση του είχε ζωγραφισμένο ένα θέμα που είχε σχέση με την διατροφή στην αρχαία Ελλάδα . Τα Σκεύη στα οποία υπάρχουν αναπαραστάσεις ψαριών τα αποκαλούμε Ιχθυοπινάκια . Δημιουργήσαμε 2 σειρές σε διαστάσεις 25 cm X 25 cm .
Πινάκιο
Τα Ελληνικά πινάκια αποδεικνύουν ότι τα ψάρια ήταν βασικό στοιχείο της διατροφής στην αρχαία Ελλάδα . Η σειρά των ψηφιδωτών πινακίων παρουσιάζει μόνο εσωτερικά την διακόσμηση τους .
Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
Τα σκεύη που αποκαλούμε Ιχθυοπινάκια στο εσωτερικό τους ήταν διακοσμημένα με ψάρια και διάφορα θαλάσσια όντα ενώ το εξωτερικό τους χείλος υπήρχε μια πιο λυτή διακόσμηση .
Ταφικά ευρήματα
Τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν αποδεικνύουν την χρήση των αγγείων αυτών αλλά ενισχύουν την θεωρία ότι τα συγκεκριμένα αγγεία συνόδευαν νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία .
Αρχαία πινάκια
Αν και η σχέση των αρχαίων Ελλήνων με την θάλασσα ήταν σημαντική σε διάφορες παραστάσεις αγγείων οι αρχαίοι Έλληνες απεικονίζουν τους πολλούς κινδύνους που παραμονεύουν σε αυτή .
Πινάκιο αγγείο
Τα αρχαία πινάκια απεικονίσουν διάφορα θέματα όπως από την αρπαγή της Ευρώπης. Τα μοτίβα που διακοσμούν εσωτερικά και εξωτερικά τα πινάκια είναι εντυπωσιακά και αποτελούνται από διάφορα σχέδια και σχήματα .
 Ελληνική μυθολογία
Τα πουλιά στην αρχαία Ελλάδα τα συναντάμε σε πολλούς Ελληνικούς μύθους . Οι αναφορές για πουλιά στην Ιλιάδα του Ομήρου είναι πολλές και φαίνεται ότι οι θεοί τα χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους . Το πουλί φοίνικας ήταν ένα μυθολογικό τέρας που αναγεννιέται από τις στάχτες του , η κουκουβάγια θεωρείται από τους αρχαίους το σύμβολο της σοφίας και της σύνεσης .
Τα πτηνά στην αρχαιότητα
Τα πτηνά στην Ελληνική μυθολογία είχαν σημαντική παρουσία . Σε πολλούς Ελληνικούς μύθους βλέπουμε ανθρώπους να μεταμορφώνονται σε πουλιά , ο Ίκαρος γοητεύτηκε από το πέταγμα τους και προσπάθησε να τα μιμηθεί .
Τα πτηνά στην αρχαία Ελλάδα
Τα πτηνά στην αρχαία Ελλάδα είχαν και διάφορους συμβολισμούς . Ο αετός ήταν σύμβολο του μεγαλείου και της δύναμης , η κουκουβάγια σύμβολο της σοφίας , και φυσικά όλα τα πουλιά συνδέονται με την ελευθερία .
Ελληνικές τέχνες
Τα πτηνά έχουν σημαντικό ρόλο στον Χριστιανισμό καθώς και σε άλλες θρησκείες . Πτηνά όπως τα παγόνια , τα περιστέρια ο πελεκάνος κοσμούν ιερούς ναούς και παρεκκλήσια . Ο θρύλος του πελεκάνου και ο Χριστός .
Ψηφιδωτό Ήλιος της Βεργίνας
Ο Ήλιος της Βεργίνας κατά την αρχαιότητα χαρακτηρίστηκε και ως το αστέρι των Ελλήνων θα δούμε το αστέρι της Βεργίνας σε ναούς όπως η Αγία Ειρήνη Αθηνών, σε πανεπιστήμια αλλά και σε πολλά νησιά του Αιγαίου . Μετατρέψαμε το αστέρι της Βεργίνας σε ψηφιδωτό με διαστάσεις 25 cm X 25 cm . Κωδικός 00210
Η Κιθάρα του Απόλλωνα
Η κιθάρα ήταν έγχορδο αρχαίο μουσικό όργανο το ιερό όργανο του Απόλλωνα που παιζόταν από επαγγελματίες μουσικούς . Η κιθάρα ήταν πιο τελειοποιημένη από την λύρα με μεγαλύτερο βάρος και διαφορετικό αντηχείο .  Ο μύθος θέλει την Σαπφώ που ήταν μία πολύ σπουδαία κιθαρωδός να συναντά τις Μούσες στον Παρνασσό και περνώντας από την σπηλιά του Απόλλωνα πλύθηκε στην Κασταλία πηγή και άρχισε να παίζει κιθάρα . Ο Τέρπανδρος θεωρείται ο εφευρέτης της κιθάρας ο οποίος ήταν και εξαιρετικός κιθαρωδός . Η κιθάρα του Απόλλωνα έχει διαστάσεις 26 cm X 36 cm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου